Premýšľal som nad tým, ako to robia nízkorozpočtové letecké spoločnosti, že si z času na čas môžeme kúpiť spiatočnú letenku povedzme len za 20 Euro a to vrátane letištných poplatkov. Oni musia byť hádam kúzelníci alebo čo…?

A počul som (alebo, žeby som si to len vymyslel), že cestovanie nízkorozpočtovými leteckými spoločnosťami by mohlo byť ešte lacnejšie. Zopár trikov nám predviedli na našej ostatnej ceste za malé more. Vytiahli na nás rôzne výrobky a celé dve hodiny nám ich podsúvali popod nos. Bolo si možné zakúpiť aj prednostné nastupovanie do lietadla. V zásade nič na papier netlačia, žiadne palubné lístky a preto si môžete sadnúť tam, kde sa vám zachce, resp. kde sa pretlačíte. Príplatky za batožinu považujeme už za štandard, preto sa lieta tzv. na ľahko. Má to výhodu, nestratia vám batožinu… Zaujímavý bol kúsok, ktorý letušky predvádzali, keď sa snažili predať svojim zákazníkom, teda nám, nejaké lósy. Pripadal som si ako v autobuse na Filipínach… Pri troške šťastia môžete i niečo vyhrať, alebo tak. Nepočul som však, žeby niekedy niekto niečo vyhral.

Pri ďalšej úvahe by mohli svoju stratégiu vylepšiť ešte niektorými zlepšovákmi. Napríklad mohli by pri každom vstupe na WC pýtať nejaké peniaze. Nemusia tam k dverám posadiť nejakú starú pani, ako sme na to zvyknutí z našich verejných WC. Možno by stačilo len prispôsobiť dvere tak, aby sa otvorili iba pri vhodení nejakej väčšej mince. Počul som, o tom, že by sa tiež mohlo lietať po stojačky, aby sa zvýšila prepravná kapacita. Pokúšam sa predstaviť si to. Bezpečnosť by sa dala vyriešiť napríklad tým, že by si každý cestujúci musel nasadiť prilbu, aby v prípade nejakej väčšej turbulencie nedošlo k zraneniu. Ale ideálne by bolo, keby každý cestujúci dostal injekciu na spanie, ktorá by bola účinná počas celej fázy letu. V tom prípade, by nebolo treba žiadne pásy, jednoducho by sa všetci pasažieri nanosili a opatrne naskladali do lietadla tak, aby v prípade turbulencií nedochádzalo k ich posuvu. Keďže by po celý čas cesty tuho spali, nemalo by im to nejako vadiť. Samozrejme, musel by sa vymyslieť systém skladania, aby tí najťažší netlačili na tých ľahkých, atď. Tým pádom by nebolo treba letušky, stačila by nejaká čata na nakladanie a vykladanie. Predpokladám, že prepravná kapacita bez sedačiek by sa značne zvýšila. Ušetriť by sa dalo na priestore, pretože by nebolo treba WC. Keďže mi už nezvyšuje čas na riešenie tejto témy, nechám ďalšie úvahy radšej na kompetentných. Teším sa však v každom prípade z toho, že už môže lietadlom cestovať aj obyčajný ľud. Nech to vydrží čo najdlhšie.